Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q111. | A famous personality,Gopaldas ‘Neeraj’ died at Delhi’s All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) after prolonged illness. He was associated to which of the field ? |
| 1) | poet and lyricist |
2) | Social worker |
| 3) | Scientist |
4) | politician |
| 5) | None of these |
Answer : poet and lyricist
View Answer
Q112. | According to the World Bank latest report, India surpass France as the ----th largest economy in the world. |
| 1) | 4th |
2) | 5th |
| 3) | 6th |
4) | 7th |
| 5) | None of these |
Answer : 6th
View Answer
Q113. | NITI Aayog to organise India’s First Global Mobility Summit (GMS) Exhibition to be held in ------ on 7th and 8th September, 2018. |
| 1) | Ahemadabad |
2) | Bengalluru |
| 3) | New Delhi |
4) | Hyderabad |
| 5) | None of these |
Answer : New Delhi
View Answer
Q114. | Australian Cricketer Aaron Finch make world record highest individual 172 run innings in T20. This record run he made against which cricket team ? |
| 1) | Pakistan |
2) | England |
| 3) | Bangladesh |
4) | Zimbabwe |
| 5) | None of these |
Answer : Zimbabwe
View Answer
Q115. | World Champions Australia defeated India 3-1 via shoot-off after both teams were locked at 1-1 in regulation time to clinch its second consecutive Champions Trophy hockey title. this time Champions Trophy hockey hosted by which country ? |
| 1) | Australia |
2) | Holland |
| 3) | Poland |
4) | Germany |
| 5) | None of these |
Answer : Holland
View Answer
Q116. | National Doctors day 2018 has been celebrated by the people all over the India on which date of July ? |
| 1) | 1st July |
2) | 8th July |
| 3) | 14th July |
4) | 16th July |
| 5) | None of these |
Answer : 1st July
View Answer
Q117. | Mumbai's Victorian Gothic and Art Deco cluster declared as World Heritage Site by UNESCO.The decision was taken at the 42nd session of the World Heritage Committee of UNESCO at Manama. Manama in situated in which of the following country ? |
| 1) | Austria |
2) | Bahrain |
| 3) | Hungary |
4) | Syria |
| 5) | None of these |
Answer : Bahrain
View Answer
Q118. | Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino elected as the IOM's next Director General of the International Organization for Migration (IOM). He belongs to citizen of which country ? |
| 1) | Spain |
2) | Netherlands |
| 3) | Germany |
4) | Portugal |
| 5) | None of these |
Answer : Portugal
View Answer
Q119. | The six-member monetary policy committee (MPC) of the RBI on 1 August 2018 decided to increase the repo rate by 25 basis points. What is the new Repo Rate ? |
| 1) | 6 % |
2) | 6.25% |
| 3) | 6.5% |
4) | 6.75% |
| 5) | None of these |
Answer : 6 %
View Answer
Q120. | The World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed every year on month of June across the world to highlight the often silent suffering of the elder generation. On which day it being observed ? |
| 1) | June 5 |
2) | June 12 |
| 3) | June 14 |
4) | June 15 |
| 5) | None of these |
Answer : June 15
View Answer