Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | Who headed the committee on revamping the public-private-partnership (PPP) model in India which recently submitted its report to the Union Govt.? |
| 1) | Bimal Jalan |
2) | Nachiket Mor |
| 3) | Rajiv Mehrishi |
4) | Vijay Kelkar |
| 5) | None of these |
Answer : Vijay Kelkar
View Answer
Q32. | What is the main objective of Pradhan Mantri Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) that was launched in 2015 ?
|
| 1) | To encourage big infrastructure projects |
2) | To encourage small and medium enterprises |
| 3) | To encourage small banks |
4) | To encourage social and cultural activities |
| 5) | None of the above |
Answer : To encourage small and medium enterprises
View Answer
Q33. | Which of the following statement is not correct about the aim of the Nationalization of banks ? |
| 1) | Provision of adequate credit for agriculture, SME & exports |
2) | Removal of control by a few capitalists |
| 3) | Provision of credit to big industries only |
4) | Access of banking to masses |
| 5) | Encouragement of a new class of entrepreneurs |
Answer : Provision of credit to big industries only
View Answer
Q34. | A cheque returned for insufficiency of funds. Payee will have right to issue notice and approach court of law for justice under section 138 of which act ? |
| 1) | Indian Penal Code |
2) | Negotiable Instrument Act |
| 3) | Criminal Procedure Code |
4) | Payment and Settlement Act |
| 5) | Indian Contract Act |
Answer : Negotiable Instrument Act
View Answer
Q35. | Base Rate is the rate below which no Bank can lend their funds. Who sets up this ‘Base Rate’ for Banks ? |
| 1) | Individuals Banks Board |
2) | Ministry of Commerce |
| 3) | Ministry of Finance |
4) | RBI |
| 5) | Interest Rate Commission of India |
Answer : Individuals Banks Board
View Answer
Q36. | As we read in the newspaper, the term CDR , a banker talks about. What does it stands for ? |
| 1) | Corporate Debt Restructuring |
2) | Corporate Debt Rollover |
| 3) | Company Debt Rollover |
4) | Corporate Deposit Restructuring |
| 5) | Company Deposit Restructuring |
Answer : Corporate Debt Restructuring
View Answer
Q37. | Which of the following is the best expression about financial inclusion ?
|
| 1) | To provide a permanent employment to the unemployed |
2) | To provide a 100 days job to all those who are in need of a job |
| 3) | To provide banking services to all those living in remote areas |
4) | To ensure that all financial transactions amounting Rs. 15,000/- and above are done through banks. |
| 5) | To provide finances for all |
Answer : To provide banking services to all those living in remote areas
View Answer
Q38. | The formal or institutional credit delivery system in rural India comprises which of the following ? (A) Cooperative Credit Institutions. (B) Commercial Banks. (C) Self-Help Groups |
| 1) | Only (A) &(B) |
2) | Only (C) & (D) |
| 3) | All (A), (B), (C) & (D) |
4) | Only (A), (B) & (C) |
| 5) | None of these. |
Answer : Only (A), (B) & (C)
View Answer
Q39. | Which of the following services provided by a bank in India is not liable for Service Tax as per existing laws ? |
| 1) | Safe Deposit Lockers |
2) | Merchant Banking Services |
| 3) | Credit Cards |
4) | Discount earned on certain discounted bills |
| 5) | None of these |
Answer : Credit Cards
View Answer
Q40. | Which of the following cannot be called a Debt Instrument as referred in financial transactions ? |
| 1) | Certificate of Deposits |
2) | Bonds |
| 3) | Commercial Papers |
4) | Stocks |
| 5) | Loans |
Answer : Stocks
View Answer