Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q291.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

Who is fourth to the right of B ?

1) E 2) C
3) A 4) Data inadequate
5)None of these
Answer : E
View Answer

Q292.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

Who is to the immediate left of A ?
1) H 2) E
3) G 4) Data Inadequte
5)None of these
Answer : E
View Answer

Q293.
If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?
1) FYOBOC 2) DEQJQM
3) EDRIRL 4) DCQHQK
5)None of these
Answer : EDRIRL
Explanation :
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

So,CANDLE will be coded as EDRIRL.
View Answer

Q294.
In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code ?

1) OTAESNR 2) STAETNR
3) ATAETNR 4) OTAETNR
5)None of these
Answer : OTAETNR
Explanation :
In the given word, we can analyse that,
M is decreased by 1, M -1 = L, and other words are interchanged,

EN - NE
TI - IT
ON - NO

So, PATTERN will be
P -1 = O
AT - TA
TE - ET
RN - NR
View Answer

Q295.
In a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code ?
1) CPNCBX 2) DPNCBX
3) CPNCBZ 4) DPNCBZ
5)None of these
Answer : CPNCBZ
Explanation :
Clearly every letter is increased by 1 as
M +1 N
A +1 B
D +1 E
R +1 S
A +1 B
S +1 T

So, after increasing every character in work BOMBAY by 1, we get
View Answer

Q296.
If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as :
1) CALNCA 2) CBKNCA
3) HAKNCA 4) CAKNCA
5)None of these
Answer : CAKNCA
Explanation :
Each letter of the word is moved four step back to decode it.
So, GEORGE will be CAKNCA.
View Answer

Q297.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should education be made compulsory for all children up to the age of 14 ?
Arguments :  I. Yes. This will help to eradicate the system of forced employment of children.
                     II. Yes. This would increase the standard of living.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :

None of the arguments is valid.
View Answer

Q298.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should government stop spending huge amounts of money on international sports ? 
Arguments : I. Yes. This money can be utilised for poor. 
                    II. No. Sports-persons will be frustrated and will not get international exposure.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
Clearly spending money on sports can not be avoided merely for social economic problems. 
But Argument II is strong. Be a sports man and then think on this question. 
View Answer

Q299.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement : Should there be reservation of seats and posts on communal basis ?

Arguments : I. Yes. It will check most of the inter-communal biases.
                    II. No. Ours is a secular state.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
View Answer

Q300.
Directions: In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong.

Statement : Should number of holidays of government employees be reduced ?
Arguments : I. Yes. Our government employees are
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
View Answer