Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q171. | Directions : Study the following information to answer the given questions. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and the steps of rearrangement. Input : going but for crept te light sir Step I : crept going but for te light sir Step II: crept going light but for te sir Step III: crept going light but for sir te (Step III is the last step for this input) As per the rules followed in the above steps, find out in the given questions the appropriate step for the given input.
If the second step of an input is ‘clever remand window sales batch tiger never’ which of the following will be its sixth step ? |
| 1) | clever remand window batch sales tiger never |
2) | window remand clever sales batch tiger never |
| 3) | batch never sales tiger clever remand window |
4) | clever remand window tiger batch sales never |
| 5) | It cannot have sixth step. |
Answer : It cannot have sixth step.
Explanation : The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time.
The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go for alphabetical arrangement.
So, the answer is 5 i.e. it cannot have sixth step.
View Answer
Q172. | Directions : Study the following information to answer the given questions. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and the steps of rearrangement. Input : going but for crept te light sir Step I : crept going but for te light sir Step II: crept going light but for te sir Step III: crept going light but for sir te (Step III is the last step for this input) As per the rules followed in the above steps, find out in the given questions the appropriate step for the given input.
Input: the in car as he may me
Which of the following will be the third step for this input ?
|
| 1) | car the in as he may me |
2) | car may the as in he me |
| 3) | car as may he the in me |
4) | car may the in as he me |
| 5) | None of these |
Answer : car may the as in he me
Explanation : The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time.
The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go for alphabetical arrangement.
So, the answer is " car may the as in he me" .
View Answer
Q173. | Directions: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit.
Statement: The government has set up a fact finding mission to look into the possible reasons for the recent violence in the area.
Assumptions: I. The mission may be able to come up with credible information about the incidents. II. The people in the area may cooperate with the mission and come forward to give detailed information related to the incidents. |
Answer : 5
Explanation : Here both the assumptions are valid. If it were not so, there would be no benefit of setting up such mission.
Hence, I and II are follow.
View Answer
Q174. | Directions: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit.
Statement: The Government should engage the Army for the rapid rehabilitation of people affected by the cyclone.
Assumptions: I. Only the Army can rehabilitate the people affected by the cyclone quickly. II. The Army can take up works other than war also.
|
Answer : 2
Explanation : Engaging the Army for the rehabilitation work by the government implies that the government assumes that the Army possesses the required ability to rehabilitate the affected people rapidly.Hence, II is implicit but I is not implicit because of the word ‘only’.
View Answer
Q175. | Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit.
Statement: Government should deploy the Army at least this year for the rehabilitation of people affected by cyclone because cyclone visits suddenly.
Assumptions: I. The Army should be deployed for all such sudden incidents. II. Some precautionary plan is being made to prevent destruction caused by cyclone. |
Answer : 4
Explanation : I is not implicit (note the word ‘at least this year’).
II can’t be correlated. Hence, II is also not implicit.
View Answer
Q176. | Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer: 1) If only assumption I is implicit, 2) If only assumption II is implicit, 3) If either I or II is implicit, 4) If neither I nor II is implicit, and 5) If both I and II are implicit.
Statement: It is not true always that the adoption of latest technology ensures increased productivity and capacity.
Assumptions: I. It is possible to prove that increased productivity and capacity are due to adoption of latest technology. II. The productivity and capacity can be increased by discarding latest technology. |
Answer : 1
Explanation : The words ‘not true always’ implies that sometimes the move bears positive results.
Hence, the speaker must be assuming I. II is obviously not implicit.
View Answer
Q177. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong.
Statement: Should trade unions be banned completely? Arguments: I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management. II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions. |
Answer : 1
Explanation : I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong.
Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reason-ability of their demands. Hence II is weak.
View Answer
Q178. |
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong.
Statement: Should there be a cap on maximum number of contestants for parliamentary elections in any constituency ? Arguments: I. Yes, this will make the parliamentary elections more meaningful as the voters can make a considered judgement for casting their vote. II. No, in a democracy any person fulfilling the eligibility criteria can contest parliamentary elections and there should be no such restrictions. |
Answer : 5
Explanation : I is strong because it will make the election process more meaningful and purposeful.
II is strong on account of the tenets of democracy.
View Answer
Q179. | Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments in so far as they relate to the question. “Strong” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer 1) if only argument I is strong. 2) if only argument II is strong. 3) if either I or II is strong. 4) if neither I nor II is strong and 5) if both I and II are strong.
Statement: Should there be only one rate of interest for term deposits of varying duration in banks? Arguments: I. No, people will refrain from keeping money for longer duration resulting into reduction of liquidity level of banks. II. Yes, this will be much simple for the common people and they may be encouraged to keep more money in banks. |
Answer : 1
Explanation : I is strong because higher rates attract people to deposit money for longer duration. If there be only one rate of interest for term deposits for varying duration, this will adversely affect deposit of money in bank for longer duration and also the liquidity levels of banks. II is not strong because only one rate of interest does not imply an encouragement for more savings.
View Answer
Q180. | Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer 1) if only I follows; 2) if only II follows; 3) if either I or II follows; 4) if neither I nor II follows; and 5) if both I and II follow
Statement: The proposed strike by the transporters would paralyze day-to-day life of the people.
Courses of action: I. City administrators should engage the transporters successfully in negotiations on their demands in order to pre-empt their strike. II. City administrators should arrange for alternative public transportation system during the strike. |
Answer : 4
Explanation : 4; The first course should be to try their best that transporters don’t go on strike. But it necessary that one is prepared with an alternative as well, in case the first course fails.
View Answer