Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q31.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Which of the following combinations of person, profession and bank is correct ?
1) Forex Officer - M 2) Clerk - L
3) Agriculture Officer - Q 4) Agriculture Officer - S
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q32.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

What is the profession of the person who works for Bank S ?

1) Clerk 2) Agriculture Officer
3) Terminal Operator 4) Forex Officer
5)None of these
Answer : Forex Officer
View Answer

Q33.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Who amongst the following works as a Clerk ?

1) C 2) B
3) F 4) D
5)None of these
Answer : F
View Answer

Q34.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Who amongst the following works as an Agriculture Officer ?
1) C 2) B
3) F 4) D
5)None of these
Answer : B
View Answer

Q35.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

What is the profession of C ?
1) Terminal operator 2) Agriculture Officer
3) Economist 4) cannot be determined
5)None of these
Answer : Economist
View Answer

Q36.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

For which Bank does B work ?

1) M 2) S
3) L 4) Either M or S
5)None of these
Answer : M
View Answer

Q37.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left to the second person?

1) CD 2) BG
3) HA 4) FC
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q38.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

How many of them are there between H and C ?
1) Two 2) Three
3) Two or Three 4) Data inadequate
5)None of these
Answer : Three
View Answer

Q39.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

What is E's position with respect to G ?
1) Second to the Right 2) Third to the Left
3) Third to the Right 4) Second to the left
5)None of these
Answer : Third to the Left
View Answer

Q40.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

Who is fourth to the right of B ?

1) E 2) C
3) A 4) Data inadequate
5)None of these
Answer : E
View Answer