Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q21. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight friends P, Q, R, S, T , V, W and Y are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sits at the four corners face the centre while those, who sits in the middle of the sides face outside. P, who faces centre, sits third to the right of V. T, who faces the centre, is not an immediate neighbour of V. Only one person sits between V and W. S sits second to right of Q. Q faces the centre. R is not an immediate neighbour of P.
What is the position of T with respect to V ? |
| 1) | Fourth to the left |
2) | Second to the left |
| 3) | Third to the left |
4) | Third to the right |
| 5) | Second to the right |
Answer : Third to the left
Explanation : Following are the arrangement of eight friends sitting around a square table as follows:
Hence, T is third to the left respect to V .
View Answer
Q22. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight friends P, Q, R, S, T , V, W and Y are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sits at the four corners face the centre while those, who sits in the middle of the sides face outside. P, who faces centre, sits third to the right of V. T, who faces the centre, is not an immediate neighbour of V. Only one person sits between V and W. S sits second to right of Q. Q faces the centre. R is not an immediate neighbour of P.
Who sits second to the left of Q ? |
| 1) | V |
2) | P |
| 3) | T |
4) | Y |
| 5) | Can't be determined |
Answer : P
Explanation : Following are the arrangment of eight friends sitting around a square table as follows:
Hence, P is sitting second to the left of Q .
View Answer
Q23. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z
Who is fourth to the right of R ? |
| 1) | P |
2) | A |
| 3) | B |
4) | Data Inadequate |
| 5) | None of these |
Answer : None of these
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q24. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z
In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate right of the first person ? |
| 1) | MD |
2) | RM |
| 3) | AB |
4) | QB |
| 5) | None of these |
Answer : AB
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q25. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.
Which of the following pairs represents the first and second respectively to the right of W ? |
| 1) | DM |
2) | QB |
| 3) | MR |
4) | Data Inadequate |
| 5) | None of these |
Answer : DM
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q26. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z
Who is to the immediate right of Q ? |
| 1) | W |
2) | D |
| 3) | B |
4) | Data Inadequate |
| 5) | None of these |
Answer : W
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q27. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.
Who is third to the left of P ? |
| 1) | W |
2) | D |
| 3) | R |
4) | Data Inadequate |
| 5) | None of these |
Answer : D
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q28. | Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below : A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.
Who is second to the left of D ? |
| 1) | W |
2) | B |
| 3) | Q |
4) | Data Inadequate |
| 5) | None of these |
Answer : Q
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer
Q29. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
If all the persons are made to sit in a alphabetical order from right to left, the positions of how many will remain unchanged as compared to the original seating positions ? |
| 1) | None |
2) | One |
| 3) | Two |
4) | Three |
| 5) | Four |
Answer : None
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W S
View Answer
Q30. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
What is the position of T with respect to V ? |
| 1) | Second to the left |
2) | Third to the right |
| 3) | Immediate right |
4) | Fourth to the left |
| 5) | Immediate left |
Answer : Second to the left
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W S
View Answer