All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Pointing towards a person in a photograph, Anita said, "He is the only son of the father of my sister's brother." How is that person is related to Anita ?
1) Father 2) Mother
3) Brother 4) Maternal Uncle
5)None of these
Answer : Brother
Explanation :
Relation's given in the question may be analysed as follows :
Sister's brother - brother;
Brother's father - father;
Father's son - brother;

So, he is Anita's brother. 
View Answer

Q12.
Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son.'' Whose photograph was it ?
1) Himself 2) His Son
3) His Father 4) His Grandfater
5)None of these
Answer : His Son
Explanation :
Since, the person who is telling has no brother or sister, so his father son is he himself. 
So, the man in the photograph is his son.
View Answer

Q13.
Pointing to a boy in the photograph, Minati said, "His sister is the only daughter of my father". How is the boy related to Minati's father ?
1) brother 2) uncle
3) son 4) cousin
5)None of these
Answer : son
Explanation :
My father's onlydaughter means Minati herself. She is the sister of the boy in the photograph.This means the boy is the brother of Minati. Therefore, he is the son of Minati's father.

View Answer

Q14.
X and Y are brothers. C and D are sisters. X's son is D's brother. How is Y related to C ?
1) son 2) father
3) brother 4) uncle
5)None of these
Answer : uncle
Explanation : It has been clearly indicated that Y is the brother of X, X's son is D's brother. This implies that D is the daughter of X. Since C and D are sisters, C is also the daughter of X. 
So, Y is the uncle of C.
View Answer

Q15.
A is brother of B, C is the father of A, D is a brother of E, E is a daughter of B. Who is the uncle of D ?
1) A 2) B
3) C 4) can't be determined
5)None of these
Answer : A
View Answer

Q16.
M and N are a married couple. O and P are brothers. O is the brother of M. How is P related to N ?

1) brother 2) uncle
3) brother-in-law 4) Cousin brother
5)None of these
Answer : brother-in-law
Explanation :
M and N are husband and wife. Since O and P are brothers, and O is the brother of M, P is also the brother of M. Thus, P is the brother-in-law of N.

View Answer

Q17.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'

Which of the following means D is the grandfather of W ?

1) D - K $ T - W 2) D % K $ T % W
3) D - K $ T % W 4) D % K $ T - W
5)None of these
Answer : D - K $ T - W
View Answer

Q18.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'

How is K is related to R in the expression : R % T + K ?

1) daughter 2) Sister
3) Niece 4) Cannot be determined
5)None of these.
Answer : None of these.
View Answer

Q19.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'.
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'.
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'.
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'.

Which of the following means 'M is the daughter of T' ?

1) M + N % J - T 2) T - J $ R + M
3) M - J $ T % K 4) M + W $ R % T
5)None of these
Answer : T - J $ R + M
View Answer

Q20.
Pointing to a lady a man said, ''the son of her only brother is the brother of my wife''. How is the lady related to the man ?
1) Mother's sister 2) Grandmother
3) Mother-in-law 4) Sister of the Man's father-in-law
5)None of these
Answer : Sister of the Man's father-in-law
Explanation : Brother of wife - brother-in-law. Son of lady's brother is his brother-in-law. So the lady's brother is man's father-in-law i.e. the lady is the sister of man’s father-in-law.
View Answer