Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?
1) FYOBOC 2) DEQJQM
3) EDRIRL 4) DCQHQK
5)None of these
Answer : EDRIRL
Explanation :
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

So,CANDLE will be coded as EDRIRL.
View Answer

Q12.
In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code ?

1) OTAESNR 2) STAETNR
3) ATAETNR 4) OTAETNR
5)None of these
Answer : OTAETNR
Explanation :
In the given word, we can analyse that,
M is decreased by 1, M -1 = L, and other words are interchanged,

EN - NE
TI - IT
ON - NO

So, PATTERN will be
P -1 = O
AT - TA
TE - ET
RN - NR
View Answer

Q13.
In a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code ?
1) CPNCBX 2) DPNCBX
3) CPNCBZ 4) DPNCBZ
5)None of these
Answer : CPNCBZ
Explanation :
Clearly every letter is increased by 1 as
M +1 N
A +1 B
D +1 E
R +1 S
A +1 B
S +1 T

So, after increasing every character in work BOMBAY by 1, we get
View Answer

Q14.
If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as :
1) CALNCA 2) CBKNCA
3) HAKNCA 4) CAKNCA
5)None of these
Answer : CAKNCA
Explanation :
Each letter of the word is moved four step back to decode it.
So, GEORGE will be CAKNCA.
View Answer

Q15.
In a certain code EXPLAINING is written as PXEALNIGNI. How is PRODUCED written in that code ?
1) ORPBUDEC 2) ROPUDECD
3) ORPUDECD 4) DORPDECU
5)None of these.
Answer : ORPBUDEC
View Answer

Q16.
In a certain code GIGANTIC is written as GIGTANCI. How is MIRACLES written in that code ?
1) MIRLCAES 2) MIRLACSE
3) RIMCALSE 4) RIMLCAES
5)RIMSCASE
Answer : MIRLACSE
View Answer

Q17.
In a certain code language
i. 'la ba pa' means 'he is going'
ii. 'sa re pa' means  'i am going'.
iii. 'ba pa se' means 'they are going'.

Above sequence are not necessarily in orderly. 
What is the code for 'going' ?
1) ba 2) pa
3) la 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : pa
Explanation :
From the above data code for going is 'pa'.

View Answer

Q18.
In a certain code '975' means  'throw away garbage'. '528' means 'Give away smoking' and '213' means 'Smoking is harmful'. Which digit in that code means 'smoking' ?
1) 5 2) 8
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 8
Explanation : Since '2'  is common, the answer should be '2' for  'smoking'. 
View Answer

Q19.
If in a certain code, 'O' is written as 'E', 'A' as 'C', 'M' as 'I', 'S as 'O', 'N' as 'P', 'E' as 'M',  'I' as 'A', 'P' as 'N' and 'C' as 'S', then how will 'COMPANIES' be written in that code ?
1) SEIACPAMO 2) SMINCPAMO
3) SEINCPAMO 4) SEINCPMIO
5)None of these
Answer : SEINCPAMO
Explanation :
O - E,  A - C, M - I, S - O, N- P, E - M, I - A, P - N , C - S.
So,  C O M P A N I E S 
S E  I  N  C P AM O
 The code is SEINCPAMO.
View Answer

Q20.
In a  certain code, RIPPLE is written as 613382 and LIFE is written  as 8192. How  can PILLER  be written in that code ?   
1) 318826 2) 318286
3) 618826 4) 328816
5)None of these
Answer : 318826
Explanation :
R I P P L E  L I F E 
6 1 3 3 8 2 8 1 9 2 
Then, P I L L E R 
3 1 8 8 2 6
So, the answer is  '318826'. 
View Answer