Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q571.
A  person  buys an old TV for Rs. 4500 and spends Rs. 300 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 6000, his gain percent is:
1) 16% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Cost Price (C.P.) = Rs. (4500 + 300) = Rs. 4800.
Selling Price (S.P.) = Rs. 6000.
Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(6000 - 4800) = Rs. 1200.
Gain % = = 25%
View Answer

Q572.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600, the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.575 2) Rs.750
3) Rs.552 4) Rs.552
5)None of these
Answer : Rs.552
Explanation :
Given profit is 25%, S.P. = Rs.600 
So, C.P. = (600/125)/100 = Rs. 480
So, Initial S.P. =  (480/100) x 100 =Rs. 552.

SHORT-CUT METHOD:

(600/125) x (115/100) x 100 = 552
View Answer

Q573.
The percent profit made when article is sold for Rs.96 is twice as much as when it is sold for Rs.88. What is the cost price of the article ?
1) Rs. 72 2) Rs. 80
3) Rs. 76 4) Rs. 78
5)None of these
Answer : Rs. 80
Explanation :
Let the cost be Rs. x.
According to equation Rs(96 - x) = 2(88 - x)
Or x = Rs. 80.
View Answer

Q574.
There are 728 students in a school, 162 come to the school by bus, 384 on bicycles and the rest by walk. What percentage of students comes to the school by walk ?
1) 35% 2) 25%
3) 40% 4) 33%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Total number of students in the school = 728
Number of students who come by bus = 162
Number of students who come on bicycle = 384
Adding these two, we get 546.
728 – 546 = 182 students come by walk.
So, % of students who come by walk to the school = (182/728)x 100 = 25%


View Answer

Q575.
35% of a number is 175. What % of 175 is the number ?
1) 285.71% 2) 283.71%
3) 289.91% 4) 285.71%
5)None of these
Answer : 285.71%
Explanation : Let ‘x’ be the number 
(35/100)x = 175
or  x= (175 x 100)/35
So,required percentage = (500/75)/100 =  285.71%


View Answer

Q576.
A candidate scoring 25% in an examination fails by 30 marks while another candidate who scores 50% marks gets 20 marks more than the minimum required for a pass. Find the full mark in the examination ?
1) 200 2) 240
3) 240 4) 500
5)None of these
Answer : 200
Explanation :
Let, the full mark be x.
The first candidate's pass mark = (25/100)x +30
The second candidate's pass mark = ( 50/100 )x-20
So,  (25/100)x +30 = ( 50/100 )x-20
       Or x= 200
Shortcut  Method :
             Full-Mark = (Diff. in marks / diff.in %) x 100
View Answer

Q577.
In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:
1) 2500 2) 2600
3) 2700 4) 3000
5)None of these
Answer : 2700
Explanation :

Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.

So, Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000

= (45/100 x 6000 = 2700.

View Answer

Q578.
A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
1) 2:1 2) 3:2
3) 2:3 4) 3:1
5)None of these
Answer : 3:1
Explanation :

Let man's rate upstream be x kmph.

Then, his rate downstream = 2x kmph.

 (Speed in still water) : (Speed of stream) = (2x+2) /2 : (2x-x)/2

   =3x/2: x/2 = 3 : 1.

View Answer

Q579.
A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1 hours. If the speed of the stream be 3 kmph, what is the speed of the boat in still water ?
1) 10kmph 2) 12kmph
3) 15kmph 4) 18kmph
5)None of these
Answer : 15kmph
Explanation :

Let the speed of the boat in still water be x kmph.  Then,

Speed downstream = (x + 3) kmph,

Speed upstream = (x - 3) kmph.

 (x + 3) x 1 = (x - 3)/2 x3

Or 2x + 6 = 3x - 9

Or  x = 15 kmph.

 

View Answer

Q580.
A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place ?
1) 2.4 km 2) 2.5km
3) 3km 4) 3.6km
Answer : 2.4 km
Explanation :

Speed downstream = (5 + 1) kmph = 6 kmph.

Speed upstream = (5 - 1) kmph = 4 kmph.

Let the required distance be x km.

Then,x/6 +x/4 = 1

 Or  2x + 3x = 12

Or  5x = 12

Or  x = 2.4 km.

View Answer