Mathmetics
ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | The volume of a cuboids is twice the volume of a cube. If the dimensions of the cuboids are 9 cm and, 8 cm and 6 cm, then what shall be total surface area of the cube ? |
| 1) | 72 cm2 |
2) | 216 cm2 |
| 3) | 432 cm2 |
4) | 108 cm2 |
| 5) | None of these |
Answer : 216 cm2
View Answer
Q12. | The area of a side of box is 120 sq. cm. The area of the other side of the box is 72 sq. cm. If the area of the upper surface of the box is 60 sq.cm., then find the volume of the box. |
| 1) | 259200 cm3 |
2) | 86400 cm3 |
| 3) | 720 cm3 |
4) | D.I |
| 5) | None of these |
Answer : 720 cm3
View Answer
Q13. | Two cylindrical buckets have their diameters in the ratio 3: 1 and their heights are as 1: 3. What should be ratio of their volumes ? |
| 1) | 1 : 2 |
2) | 2 : 3 |
| 3) | 3 :1 |
4) | 3 : 4 |
| 5) | None of these |
Answer : 3 :1
View Answer
Q14. | If the radii and the volumes of a sphere and a cone are respectively the same, what will be the ratio of the diameter of the sphere and the height of the cone ? |
| 1) | 1 : 2 |
2) | 9 : 4 |
| 3) | 3 : 1 |
4) | 8 : 27 |
| 5) | None of these |
Answer : 1 : 2
View Answer
Q15. | The sides of a cube are decreased by 10% each. Find the percentage change in its volume ? |
| 1) | 25% |
2) | 27% |
| 3) | 27.1% |
4) | 28.2% |
| 5) | None of these |
Answer : 27.1%
View Answer
Q16. | The length, breadth and height of a cuboid are increased by 5%, 10% and 20%, respectively. Find the percentage increase in its volume ? |
| 1) | 25% |
2) | 30.25% |
| 3) | 38.2% |
4) | 38.6% |
| 5) | None of these |
Answer : 38.6%
View Answer
Q17. | The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Find the ratio of its diameter to its height. |
| 1) | 3 : 7 |
2) | 7 : 3 |
| 3) | 6 : 7 |
4) | 7 : 6 |
| 5) | None of these |
Answer : 7 : 3
Explanation : 
View Answer
Q18. | The radius of a right circular cone is increased by 25% and slant height is decreased by 30%. Find the percentage change in curved surface area of the cone.
|
| 1) | 10% |
2) | 12% |
| 3) | 12.5% |
4) | 16.25% |
| 5) | None of these |
Answer : 12.5%
View Answer
Q19. | Each edge of a cube is increased by 20%. What is the percentage increase in its surface area ? |
| 1) | 40 % |
2) | 44 % |
| 3) | 50 % |
4) | 25 % |
| 5) | None of these |
Answer : 44 %
View Answer
Q20. | What is the total surface area of a right circular cone of height 14 cm and base radius 7 cm? |
| 1) | 344.35 cm2 |
2) | 384.55 cm2 |
| 3) | 462 cm2 |
4) | 498.35 cm2 |
| 5) | None of these |
Answer : 498.35 cm2
Explanation :
View Answer