Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series .

8   10    40    ?   168   170
1) 20 2) 32
3) 42 4) 48
5)None of these
Answer : 42
Explanation : The sequence is 8 + 2 =10 , 10 x 4 = 40 , 40 + 2 = 42 , 42 x 4 = 168 , 168 +2 = 170  and so on.
View Answer

Q12.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series .
1   2    ?  36   85   166 
1) 7 2) 10
3) 11 4) 16
5)None of these
Answer : 11
Explanation : The sequence is 1+(1)2 =2, 2 + (3)2 =11 , 11 + (5)2 and so on.
View Answer

Q13.
Find the odd man out in the following number series.

835,   734,   642,   751,   853,   981,   532
1) 532 2) 751
3) 853 4) 981
5)None of these
Answer : 751
Explanation : In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.
View Answer

Q14.
Find the odd man out in the following number series.

6,   9,   15,   21,   24,   28,   30
1) 28 2) 21
3) 24 4) 30
5)None of these
Answer : 28
Explanation : Each of the numbers except 28, is a multiple of 3.
View Answer

Q15.
Find the odd man out in the following number series.

1,   4,   9,   16,   23,   25,   36
1) 9 2) 23
3) 25 4) 36
5)None of these
Answer : 23
Explanation : Each of the numbers except 23, is perfect square.
View Answer

Q16.
Find the odd man out in the following number series.

2,   5,   10,   17,   26,   37,   50,   64
1) 26 2) 37
3) 50 4) 64
5)None of these
Answer : 64
Explanation :
 The series is (11)+1 , (22)+1 , (33)+1 , (44)+1 , (55)+1 , (66)+1 , (77)+1 , (88)+1

But, 64 is out of pattern.

View Answer

Q17.
Find the odd man out in the following number series.

10,   14,   16,   18,   21,   24,   26
1) 18 2) 21
3) 24 4) 26
5)None of these
Answer : 21
Explanation : Each of the numbers except 21 is an even number.
View Answer

Q18.
Find the odd man out in the following number series.

16,   25,   36,   72,   144,   196,   225
1) 36 2) 72
3) 196 4) 225
5)None of these
Answer : 72
Explanation : Each of the numbers except 72 is a perfect square.
View Answer

Q19.
Find the odd man out in the following number series.

396,   462,   572,   396,   427,   671,   264
1) 264 2) 396
3) 427 4) 671
Answer : 427
Explanation : In each number except 427, the middle digit is the sum of other two.
View Answer

Q20.
Find the odd man out in the following number series.

10,   25,   45,   54,   60,   75,   80

1) 25 2) 45
3) 54 4) 75
5)None of these
Answer : 54
Explanation : Each of the numbers except 54 is multiple of 5.
View Answer