Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
What would be the compound interest obtained on an amount of Rs.4400 at the rate of 10% p.a. after 2 years ?
1) Rs. 886 2) Rs.910
3) Rs.924 4) Rs. 954
5)None of these
Answer : Rs.910
Explanation :
Amount = 4400 ( 1+10/100)2 = 5324
Therefore,CI = 5324 - 4400 = 924
View Answer

Q12.
Rs. 3757 is to be divided between A and B such that A’s share at the end of 7 years may be equal to B’s share at the end of 9 years. If rate percent be 10% p.a. compound Interset, B’s share is -
1) Rs. 1700 2) Rs. 1500
3) Rs. 2057 4) Rs. 1400
5)None of these
Answer : Rs. 1700
View Answer

Q13.
If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% p.a. is Rs. 50. What is the compound interest on the same sum at the same rate and for the same time ?
1) Rs. 54.25 2) Rs. 52
3) Rs. 51.25 4) Rs. 60.50
5)None of these
Answer : Rs. 51.25
View Answer

Q14.
The difference between the simple interest and the compound interest compounded yearly at the rate of 4% in a two year period is Rs. 10. The amount of investment is -
1) 4200 2) 4500
3) 5600 4) 6000
5)None of these
Answer : 6000
View Answer

Q15.
The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is:
1) Rs. 400 2) Rs. 480
3) Rs. 500 4) Rs. 600
5)None of these
Answer : Rs. 500
View Answer

Q16.
What will Rs. 1000 be worth after three years if it earns interests at the rate of 5% compounded annually ?
1) 1057 2) 1257
3) 1157 4) 1300
5)None of these
Answer : 1157
Explanation :
A = 1000 x [(11/10) (11/10) (11/10) ] 
= Rs. 1000 x1.157 = Rs. 1157
View Answer

Q17.
The Compound interest on a certain sum for 2 years is Rs. 410 and simple interest is Rs. 400. The rate of interest per annum is -
1) 5% 2) 6%
3) 6.5% 4) 5.5%
5)None of these
Answer : 5%
Explanation :
SHORT-CUT METHOD:
R=  2 x (C.I - S.I)/S.I x 100 =  [2 x (410 - 400)] /S.I x100 = 5%

View Answer

Q18.
The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. What is the rate of interest per annum ?

1) 6% 2) 8%
3) 9% 4) 12%
5)None of these
Answer : 8%
Explanation : We know that, P = (Diffrent x 100 x 100) /R2
So, R =√(96 x100 x100 )15000 = 8%
View Answer

Q19.
There is 80% increase in an amount in 8 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 14,000 after 3 years at the same rate ?
1) Rs.3794 2) Rs.3714
3) Rs.4612 4) Rs.4634
5)None of these
Answer : Rs.4634
Explanation :
Let P = Rs.100 

Simple Interest = Rs. 80 ( ∵ 80% increase is due to the simple interest)

Rate of interest = (100×SI)/PT=(100×80)/100×8 =10% per annum

Now let's find out the compound interest of Rs. 14,000 after 3 years at 10%

P = Rs.14000  T = 3 years   and R = 10% 

Amount after 3 years = P(1+R/100)T = 14000 (1+10/100)3= Rs.18634 
So, C.I = Rs.18634 - Rs.14000 = Rs.4634
View Answer