Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. What will be the son's age after 6 years ?
1) 12 years 2) 14 years
3) 18 years 4) 20 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let, the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6)
or 54 - x = 5x - 30
or 6x = 84
or x = 14.
Son's age after 6 years = (x + 6) = 20 years.
View Answer

Q12.
A father is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:
1) 14 years 2) 18 years
3) 20 years 4) 22 years
5)None of these
Answer : 22 years
Explanation :
Let, the son's present age be x years. 
Then, man's present age = (x + 24) years.
 or (x + 24) + 2 = 2(x + 2)
 or x + 26 = 2x + 4
 or x = 22.

View Answer

Q13.
Present ages of Susant and Alok are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Alok's present age in years ?
1) 24 2) 27
3) 40 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 24
Explanation :
Let, the present ages of Susant and Alok be 5x years and 4x years respectively.
Then,  (5x - 3)/(4x - 3) = 11 /9
or 9(5x + 3) = 11(4x + 3)
or 45x + 27 = 44x + 33
or 45x - 44x = 33 - 27
or x = 6.
Alok's present age = 4x = 24 years.

View Answer

Q14.
A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, then, how old is B ?
1) 7 yrs 2) 8 yrs
3) 9 yrs 4) 10 yrs
5)None of these
Answer : 10 yrs
Explanation :
Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years.
(2x + 2) + 2x + x = 27
5x = 25 or x = 5.
Hence, B's age = 2x = 10 years.
View Answer

Q15.
A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:
1) 14 years 2) 19 years
3) 33 years 4) 38 years
5)None of these
Answer : 14 years
Explanation :
Let, the son's present age be x years. Then, (38 - x) = x
or 2x = 38.
or x = 19.
Therefore. son's age 5 years back (19 - 5) = 14 years.

View Answer

Q16.
The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child ?
1) 4 years 2) 8 years
3) 10 years 4) 12 years
5)None of these
Answer : 4 years
Explanation :
Let, the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
5x = 20 or x = 4.
So, the age of the youngest child , x = 4 years.

View Answer

Q17.
Father is aged three times more than his son Ronit. After 8 years, he would be two and a half times of Ronit's age. After further 8 years, how many times would he be of Ronit's age ?
1) 2 times 2) 3 times
3) 4 times 4) 5 times
5)None of these
Answer : 2 times
Explanation :
Let, Ronit's present age be x years. 
Then, father's present age = (x + 3x) years = 4x years.
        (4x+8) = (x + 2) 5/2
or 8x + 16 = 5x + 40
or 3x = 24 or  x = 8.
Hence, required ratio = (4x+16) / (x+16) = 48/24 =2.
View Answer

Q18.
Sachin was twice as old as Ajay 10 years back. How old is Ajay today if Sachin will be 40 yrs. old after 10yrs. ?
1) 10 yrs 2) 12 yrs
3) 16 yrs 4) 20 yrs
5)None of these
Answer : 20 yrs
Explanation :
Let, age of Ajaya 10 years back was x years.
Then, Sachin’s age 10yrs. was 2x yrs.
So, 2x + 20 = 40 
or x = 10 yrs. 
        So, the present age of Ajay = 10 +10 = 20 yrs.
View Answer

Q19.
The sum of the ages of a son and his father is 56yrs. After four yrs, the age of father will be three times that of the son . Find the age of the son ?
1) 6 yrs 2) 10 yrs
3) 12 yrs 4) 20 yrs
5)None of these
Answer : 12 yrs
Explanation :
Let the age of the son and father be x yrs. and y yrs. respectively.
Then , x + y = 56 yrs. ---- I
After 4yrs.  age of both will be 56 + 8 = 64yrs.
But according to hypothesis,
or 3 (x + 4) = y + 4           or 3x + 12 = y + 4        or 3x - y = - 8   -------- II
        Solving both equations, we get x = 12.

SHORT-CUT METHOD:
                               
[64/3+1] - 4 = 12 yrs

View Answer

Q20.
The age of A's father is four times of his son. If 5 yrs ago, father's age was  seven times of his son at that time. What is the present age of A's father ?
1) 28 2) 32
3) 40 4) 45
5)None of these
Answer : 40
Explanation :
Let age of son be x.Then father's age be 4x. 
Five years ago age of boths are x - 5 and 4x - 5 respectly.
or  7 (x - 5 ) =  4x - 5
or  7x - 35  =  4x - 5      or 7x - 4x = 30      or  3x = 30      or x = 10
Therefore, Father's age = 10 x 4 = 40 years

SHORT-CUT METHOD : 

Father's age = [5 x(7-1)] /(4-1) x 4 = 40 yrs
View Answer