Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q51. | A 32 bit microprocessor has the word length equal to ------ . |
| 1) | 2 bytes |
2) | 1 byte |
| 3) | 4 bytes |
4) | 8 bytes |
| 5) | None of these |
Answer : 4 bytes
View Answer
Q52. | Signal flow graph is used to obtain the ------ . |
| 1) | stability of the system |
2) | transfer function of the system controllability of the system |
| 3) | observability of the system |
4) | controllability of the system |
| 5) | None of these |
Answer : transfer function of the system controllability of the system
View Answer
Q53. | The bandwidth needed for transmitting 4 kHz signal using PCM with 128 quantising levels is ----- |
| 1) | 4 kHz |
2) | 16 kHz |
| 3) | 28 kHz |
4) | 64 kHz |
| 5) | None of these |
Answer : 28 kHz
View Answer
Q54. | The proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity of proportion, is known as ----- |
| 1) | grading |
2) | curing |
| 3) | mixing |
4) | batching |
| 5) | None of these |
Answer : mixing
View Answer
Q55. | A beam fixed at the and subjected to lateral loads only is statically indeterminate and degree of indeterminacy is ------- . |
| 1) | 1 |
2) | 2 |
| 3) | 3 |
4) | 4 |
| 5) | None of these |
Answer : 2
Explanation : Number of equations = 2Number of reactions = 4
so, Indeterminacy = 4 -2 = 2
View Answer
Q56. | A cantilever beam of span L is subjected to a downward load of 800 kN uniformly distributed over its length and a concentrated upward load P at its free end. For vertical displacement to be zero at the free end, the value of P is -----. |
| 1) | 300 kN |
2) | 500 kN |
| 3) | 800 kN |
4) | 1000 kN |
| 5) | None of these |
Answer : 300 kN
Explanation : PL3/3EI = wL4/8EI
So, P = 3/8 (wl) =( 3/8) x 800 = 300 kN
View Answer
Q57. | The symmetry of stress tensor at a point in the body under equilibrium is obtained from ------. |
| 1) | conservation of mass |
2) | force equilibrium equations |
| 3) | moment equilibrium equations |
4) | conservation of energy |
| 5) | None of these |
Answer : moment equilibrium equations
View Answer
Q58. | A cantilever beam curved in plain and subjected to lateral loads will develop at any section. |
| 1) | BM and SF |
2) | BM and twisting moment |
| 3) | Twisting moment and SF |
4) | BM, twisting moment and SF |
| 5) | None of these |
Answer : BM, twisting moment and SF
View Answer
Q59. | In a linear elastic structural element --------- |
| 1) | stiffness is directly proportional to flexibility |
2) | stiffness is indirectly proportional to flexibility |
| 3) | stiffness is equal to flexibility |
4) | stiffness and flexibility are not related |
| 5) | None of these |
Answer : stiffness and flexibility are not related
View Answer
Q60. | What is the maximum value of Poisson's ratio for an elastic materials ? |
| 1) | 0.25 |
2) | 0.5 |
| 3) | 0.75 |
4) | 1 |
| 5) | None of these |
Answer : 0.5
View Answer