Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Which one of the following processes is used for removing scratches from the previous operations ? |
| 1) | Enamelling |
2) | Painting |
| 3) | Oxidation |
4) | Polishing |
| 5) | None of these |
Answer : Painting
View Answer
Q12. | What is the used of a feeler gauge to check ---------- ? |
| 1) | Radius |
2) | Screw pitch |
| 3) | Surface roughness |
4) | Unsymmetrical shape |
| 5) | Thickness of clearance |
Answer : Thickness of clearance
View Answer
Q13. | Which of the following is an example of potential energy ?
|
| 1) | tea-kettle steam |
2) | a moving vehicle |
| 3) | the sun |
4) | a battery |
| 5) | None of these e |
Answer : a battery
View Answer
Q14. | In a uniform circular motion if the radius is doubled the centripetal force now required is - |
| 1) | 1- quarter as great as before |
2) | half as great as before |
| 3) | twice as great as before |
4) | four times as great as before |
| 5) | None of these |
Answer : half as great as before
View Answer
Q15. | The pressure energy goes on changing into kinetic energy in case of - |
| 1) | Pelton turbine |
2) | Francis turbine |
| 3) | Kaplan turbine |
4) | Francis and Kaplan |
| 5) | None of these |
Answer : Francis and Kaplan
View Answer
Q16. | The pressure energy goes on changing into kinetic energy in case of - |
| 1) | Pelton turbine |
2) | Francis turbine |
| 3) | Kaplan turbine |
4) | Francis and Kaplan |
| 5) | None of these |
Answer : Francis and Kaplan
View Answer
Q17. | A turbine is having specific speed of 400. Then the turbine would be
|
| 1) | Kaplan turbine |
2) | Francis turbine |
| 3) | Pelton turbine |
4) | only 2 & 3 |
| 5) | None of the above |
Answer : Kaplan turbine
View Answer
Q18. | A turbine is having specific speed as 100. Then the turbine would be - |
| 1) | Kaplan turbine |
2) | Francis turbine |
| 3) | Pelton turbine |
4) | Steam turbine |
| 5) | None of these |
Answer : Francis turbine
View Answer
Q19. | The axial flow reaction turbine, in which vanes are fixed to the hub and they are not adjustable, is known as - |
| 1) | Kaplan turbine |
2) | Francis turbine |
| 3) | propeller turbine |
4) | Pelton turbine |
| 5) | None of these |
Answer : propeller turbine
View Answer
Q20. | In case reaction turbine, the total head at the inlet of a turbine consists of - |
| 1) | pressure energy and kinetic energy |
2) | kinetic energy only |
| 3) | pressure energy only |
4) | only 1 & 2 |
| 5) | None of the above |
Answer : pressure energy and kinetic energy
View Answer